Voor wie zwanger wil worden kan het handig zijn om meer te weten over de menstruatiecyclus.

Een gemiddelde cyclus duurt 28 dagen. De menstruatiecyclus begint op de eerste dag van de menstruatie en eindigt op de dag voor de volgende menstruatie. De eisprong vindt plaats ongeveer veertien dagen voordat je weer ongesteld moet worden.

De eerste 3-6 dagen van de cyclus kenmerken zich door bloedverlies (menstruatie). De baarmoeder stoot het overtollige slijmvlies af.

De volgende 6-7 dagen herstelt het baarmoederslijmvlies zich weer en rijpt er een eicel in de eierstok.

Ongeveer 14 dagen voordat je weer ongesteld moet worden vindt er een eisprong plaats (ovulatie) en ben je dus vruchtbaar. De baarmoeder begint weer met de opbouw van dikker slijmvlies waar straks eventueel een (bevrucht) eitje kan innestelen.

Als er geen bevruchting plaatsvindt, dan stoot de baarmoeder na 14 dagen het dikke slijmvlies weer uit (menstruatie) en begint de cyclus opnieuw.

De duur van de menstruatiecyclus wordt vooral bepaald door de eerste fase (menstruatie tot en met de ovulatie). De tweede fase van de menstruatiecyclus (ovulatie tot aan de menstruatie) duurt vrijwel altijd 14 dagen. Je kunt dus het moment van je ovulatie achteraf bepalen door vanaf je eerste menstruatiedag veertien dagen terug te tellen.

Een Afwijkende Menstruatiecyclus

Een menstruatiecyclus van 28 dagen komt slechts bij 15 % van de vrouwen voor. De meeste vrouwen hebben een menstruatiecyclus tussen de 21 en 35 dagen. Bij een langere of kortere menstruatiecyclus dan 28 dagen, vindt de eisprong doorgaans toch 14 dagen voor de verwachte volgende menstruatie plaats.

Een cycluslengte van 21 tot 35 dagen wordt als normaal beschouwd. Vrouwen met een kortere of langere cyclus hebben veelal meer moeite om zwanger te worden omdat de kans groter is dat er geen ovulatie plaatsvindt. Twijfel je of er wel of geen sprake is van een ovulatie dan kan een temperatuurcurve meer inzicht geven (zie ovulatiemethoden).

Vrouwen met een cycluslengte van minder dan 21 dagen of meer dan 35 dagen worden geadviseerd om in een in vroeger stadium naar de huisarts te gaan bij ongewilde kinderloosheid.

Zoektermen

  • lange cyclus
  • lange menstruatiecyclus
  • lange cyclus zwanger worden
  • lange cyclus geen eisprong
  • lange cyclus eisprong

Leave a Reply